חוזרה לשיגרה עם קמ"י

חוזרים לשגרה

מאת: איציק ביטון מנהל ומאמן ראשי רשת בתי ספר להגנה עצמית- 'נוקאאוט'

ראשון בספטמבר

ראשון בספטמבר תאריך שטומן בחובו כל כך הרבה רגשות מעורבים.מצד אחד הוא פסגת חלומותיו של כל הורה, האור בקצה המנהרה, המשיח על החמור הלבן שבא לגאול אותם מתקופת השיעבוד הנורא ומהרודן שעושק את כספם הלא הוא ה"חופש הגדול".
מצד שני הוא גדיעת חלומותיו של כל תלמיד, החושך באור אין סוף, מלאך המוות עם הגלימה השחורה שבא להחזיר אותם לעבדות ולהרחיק אותם מארנקם המרושש של הוריהם.

חששות

כל כך הרבה חששות יש לתלמיד בחזרה לשגרה: האם אסתדר עם המורים השנה? איך אסתדר מבחינה חברתית? האם אתמודד עם עומס הלימודים והמבחנים שעולה משנה לשנה? האם יהיה לי זמן פנוי לתחביבים שלי, לבילויים, לחברים, לפייס, לאינסטוש'?
חששות הם רגשות פחד ודאגה מהלא נודע- לכן חשוב להבהיר לילדך מה הולך להיות במהלך השנה ולהפיג לו את חששותיו עד כמה שניתן.

אז איך עושים זאת?

ישנם מספר דרכים להוריד חלק מהחששות אצל הילד:
לדבר איתו- לתת לו לשתף ולשפוך מה שיש לו. לדעת להקשיב ולא לקטול את מה שהוא אומר עם משפטים כגון "שטויווווווותתתת! הכל יהיה בסדר!!!".
אם הוא לא מדבר ומשתף לתת לו שאלות מנחות או לשתף אותו בחוויות שלכם מהעבר בחזרה ללימודים או לעבודה. רצוי שלחוויות שלכם יהיה HAPPY END...
בניית לו"ז- לשבת ולבנות ביחד איתו לו"ז מסודר מרגע ההשקמה ועד לזמן שינה. חשוב להכניס בלו"ז זמן לתחביבים, לשיעורי בית, לחברים ולחוגים. אפשרי להכניס בלו"ז דברים נחמדים כמו כוס קפה שבועי עם אמא, פגישה עסקית עם אבא זה זמן איכות שתקדישו באופן הדדי אחד לשני. מטרת בניית הלו"ז היא שממצב שהילד חושב שאין לו זמן לכלום הוא מגלה שהוא יכול להספיק הכל ועוד יש לו שעות פנויות שהוא יכול להתבטל מול המחשב, הטלויזיה או הסמארטפון.
דימיון מודרך- שבו או שיכבו עם ילדכם בעצימת עיניים ודמיינו בקול את היום הראשון בלימודים/ בחוגים. אפשר להכנס לפרטי פרטים כמו מה המשפטים הצפויים שהמורה תגיד בפתיחת השנה, מה הילדה הכי מקובלת בכיתה תלבש. במידה והתרגיל זורם ויכולת הריכוז של ילדכם גבוהה אפשר להמשיך לרגעי השיא שלאורך השנה כגון: טיול שנתי, פורים, מבחנים גדולים, בגרויות, מסיבות ונשפי סיום. מטרת התרגיל להעביר אותו על סמך זיכרון חווית נעימות שיקרו במהלך השנה. חשוב- במידה ועולה חוויה לא נעימה כמו מצב חברתי שקרה בטיול אז יש להשתמש בדימיון ולעזור לו למצוא פתרונות להתמודד עם החוויה.
אלו הן חלק מהדרכים שאני ממליץ עליהן כדי להתמודד עם החזרה לשגרה ללימודים, לחוגים כמו למשל חוג קרב מגע, למסגרות השונות. שיטות אלו מומלצות גם לנו ההורים, כדי שנדע איך לגרום לשיתוף פעולה של ילדינו רצוי לנסות את הטכניקות על עצמנו.

אין ברירה

הגדרת המילון לשגרה- פעולה, התנהגות, התרחשות וכד' החוזרות על עצמן בדרך ובזמן קבועים.  לכן חשוב לנו לשמור על השגרה היומיומית לניהול חיים תקינים (הגדרת חיים תקינים ניתנת לויכוח). נאחל לכם ולילדכם חזרה לשגרה קלילה ונעימה, ושנת לימודים פורייה.
אל תדאגו בעוד חודש מגיעים החגים ושוב יוצאים מהשגרה!

צריך עזרה?