במהלך חודש פברואר 2020 ,בשעה 00:11 לקראת הצהריים חזרה אנה )שם בדוי(, נערה כבת 14 מבית חברתה. לא הרחק מביתה פנה אליה אלמוני כבן 50 וביקש לדעת היכן בית מספר 88 ,
אנה הצביעה לבית הקרוב ואמרה: "זה ממש כאן". האיש ביקש מאנה שתעזור לו רק לרגע לבדוק האם שם המשפחה שהוא מחפש מופיע על האינטרקום,
אנה הצטרפה אליו והחלה לחפש. בעודה מחפשת בשמות המשפחה התקרב אליה האיש מאחור והחל לשלוח ידיים לכיוון פלג גופה הקדמי העליון...
את המשך המקרה תקבלו בסיום המאמר.
שלום, שמי מתן ששון, אני מתאמן בשיטת קרב מגן ישראלי מזה כ-31 שנים ומתעסק בהדרכות כבר למעלה מ-24 שנים, אני בדרגת חגורה שחורה דאן 3 ,מדריך ברשת נוקאאוט לחימה והגנה עצמית.
במאמר הבא אסביר בקצרה על עולם הקרב מגע וההגנה העצמית בכלל ובקרב נשים בפרט. אינני מתייחס במאמר לאספקטים חשובים רבים שמתקבלים עקב האימון עצמו כגון- כושר, גמישות, קואורדינציה, הכרות עצמית, שליטה עצמית, שליטה ביכולות הריכוז והאיפוק וכו'.
הגנה עצמית הפכה היום לצורך, זהו צורך קיומי, ממש כמו הצורך בשתייה, באוכל, בחמצן. הצורך להגן על עצמנו, ועל הסובבים אותנו, היה רלוונטי מאז ומעולם, אך כיום, בתקופה קשה מאוד של הסלמה דתית וגם ללא קשר אליה- כשכל המגמות מראות על פשיעה עולה ומחמירה בכל העולם וגם בישראל, הצורך מקבל משנה תוקף וניכר שלא ניתן להסתדר ללא היכולת הבסיסית של הגנה עצמית. כולנו מוכרחים להיות בקיאים ולדעת כיצד להתמודד עם הסכנות הקיימות בכל פעם שאנו יוצאים מפתח ביתנו ואף בתוכו.
ישנן מגוון רחב של סכנות - שוד, אונס, הטרדה, חטיפה ואפילו סתם אינטראקציה עם האדם הלא נכון בזמן הלא נכון. אלה הן רק חלק קטן מהסכנות. כמובן שבכל סכנה כזו ישנו את אמצעי התקיפה שיכול להשתנות - מכות באמצעות הידיים/רגליים, שימוש בחביקות, חניקות או תפיסות שונות, בעמידה או בשכיבה, שימוש במקל, סכין, אקדח וכו'. התמודדות עם הסכנות שהוצגו לעיל צריכה להיות כזו שאינה מערבת כח או יכולות פיזיות גבוהות שכן אין אנו יודעים מי יתקוף אותנו ברחוב, הגנה עצמית מתחילה במוח ולא בכח.
בהסתכלות קצרה על ההבדלים הפיזיים בין המינים אבהיר- גוף האדם נוצר בצורה כזו שהגברים )באופן סטטיסטי( יותר גבוהים ורחבי מימדים מנשים, זה לא סוד, ההבדלים האנטומיים בין גברים ונשים ניכרים וידועים לכל. הנגזרת הישירה של המשפט האחרון היא מסת שריר נמוכה יותר אצל נשים ומכאן שאם משווים את כוחן של נשים לכוחם של גברים )לא באופן יחסי( מתקבל הפרש ניכר לטובת הגברים. ישנם אלמנטים נוספים שתורמים לפערים הללו בין גברים לנשים כמו לדוגמא, ההיבט האסתטי- רוב הנשים יעדיפו שלא להראות "גבריות" ולכן תפתחנה פחות מסת שריר, נושא שעם הזמן התחבר לדימוי הגברי.
בהמשך לפיסקה האחרונה אנו עדים במרוצת השנים לעליונות גברית בכל הקשור לכח פיזי, עליונות זו באה לידי ביטוי גם בכל הקשור לתקיפת נשים ע"י גברים. שיעור תקיפת הנשים ע"י גברים גבוה בסדרי גודל לעומת תקיפת גברים ע"י נשים. עובדה זו מוכיחה ומראה שגברים מרגישים קלות יחסית לנסות ולפגוע באישה. אנו גם יודעים לומר שהתקיפות שבוצעו ע"י גברים למול נשים היו קטלניות בהרבה מאלה שביצעו הנשים כלפי הגברים. אם ניתן לנסח את שנכתב עד כה – נשים פגיעות יותר מגברים ולכן מהוות מטרה נוחה לתקיפה. כמובן שגם נשים תוקפות נשים וגם גברים תוקפים גברים אך כאשר רוצים להיכנס למצב בו ישנה נחיתות לאחד הצדדים, הנכון ביותר )בד"כ( הוא להשוות בין גברים לנשים.
לא נכון יהייה לשאול "למי יותר נחוץ לדעת הגנה עצמית- נשים או גברים?" זאת מהסיבה שאף פעם לא ניתן לדעת מי הקורבן הבא )גבר או אישה(. יחד עם זאת ניתן לומר בצורה גורפת שאצל נשים קיים חשש גדול יותר בסיטואציות לא שיגרתיות שונות כגון- הליכה לבד בשעות מאוחרות, נסיעה במונית או בטרמפ, עלייה במעלית עם אדם זר ולא מוכר, רכב שנתקע בחושך וכו'.
כן נכון יהייה לומר שנשים נמצאות במצב יותר מסוכן כאשר הן כן נתקפות ונשקפות להן יותר סכנות להיפגעות במהלך ולאחר סיום התקיפה.
המספרים מעידים שאחת מכל שלוש נשים, %30 ,עוברת פגיעה מינית במהלך חייה. כאשר מדובר על תקיפות כלליות המספר נוסק ל%90 ,המשמעות היא שכמעט כל בחורה עוברת תקיפה כלשהי במהלך חייה. המספרים הללו יחתכו בחצי כשמדובר בגברים. המודעות הכללית נמצאת, אין אדם שלא מודע באופן גס למספרים שהוצגו כאן אבל למרות המודעות, המשפט "לי זה לא יקרה" ודומיו מטשטשים את המציאות לרבים )עובדה חשובה ביותר היא שרוב מוחלט מתקיפות הנשים )%85 )נעשות ע"י אדם קרוב/מוכר לקורבן(.
1. הגנה עצמית לנשים (קרב מגע לנשים) הייתה ועודנה צורך בסיסי קיומי.
2. הגנה עצמית לנשים חייבת להיות בנויה ללא שימוש בכח.
3. גברים "חזקים" יותר מנשים )באופן סטטיסטי(.
4. נשים פגיעות יותר מגברים ולכן, מעשית, נפגעות יותר מתקיפות במהלך חייהן.
5. כאשר אישה נתקפת היא בסיכון גבוה יותר להיפגע מאשר גבר.
המסקנה העיקרית היא: ידע בהגנה עצמית מועיל יותר לנשים מאשר לגברים.
במרוצת השנים הבנתי ונוכחתי לדעת שהדרכות הגנה עצמית לנשים או קרב מגע לנשים הופכות מעניינת יותר כשמדובר בנשים מתאמנות: השאלות שנשאלות, החשש מאותה נחיתות פיזית, האיומים השונים ובעיקר לימוד וביצוע התרגילים מול התוקף מאתגרים בהרבה. בדיוק שם, אתה בתור מדריך ומתאמן בעצמך, מבין האם התרגיל טוב ועובד או לא, האם צריך להשתמש בכח? האם יש צורך להיות גבוה או ארוך באופן כלשהו? בעבודה עם נשים אתה מבין הכל! בניגוד לאומנויות לחימה, בהן יש חוקים, משקלים, הפרדה מגדרית, זירה, שופט ,זמן וכו', הגנה עצמית היא תחום בפני עצמו. זהו תחום שאין בו חוקים ולכן אישה השוקלת 55 קילוגרם בגובה 150 ס"מ יכולה להיתקל בתוקף השוקל 110 ק"ג בגובה 190 ס"מ המצוייד בסכין. במצב זה אין שיוויון, אותה עליונות עליה דיברנו קודם מוצגת בשיא עוצמתה.
על כל אישה, עוד לפני שהותקפה- להיות ערנית ומודעת לסביבתה, לדעת כיצד לשמור על קור רוח ולהגיב בסיטואציות מסויימות על מנת למנוע מצבים מורכבים, להכיר את הסכנות באותן סיטואציות, לדעת להבחין בהתפתחויות לא רצויות בסביבתה, להכיר דרכי מילוט ואמצעים אפשריים לשימוש כהגנה עצמית ועוד.
על כל אישה, אם כבר הותקפה - לדעת ליצר נזק חמור ומירבי ביותר בזמן הקצר ביותר, להשתמש בנקודות תורפה בגוף התוקף, לנצל את כוחו של היריב, להבין בכמה תוקפים מדובר, לדעת מה אומרים/צועקים וכו'.
אנקדוטה חשובה לדוגמא: אימנתי נשים שהחזיקו תרסיס פלפל בתיקן, אמצעי הגנה מעולה ויעיל מאוד כנגד תקיפה, כשביצעתי מולן סימולציה של תקיפה ושימוש בתרסיס נוכחתי לדעת בין היתר שמעולם לא ביצעו סימולציה שכזו, שאינן יודעות את טווחי השימוש, אינן מצליחות ליצר "שעת כושר" שתאפשר להן להשתמש בתרסיס והגרוע מכל אינן יודעות כיצד יש להחזיק את התרסיס וכיצד ללחוץ בצורה נכונה.
לימוד הגנה עצמית דרך לימוד כל הסכנות וההיחלצות מהן, מאפשר לך להגיע לביטחון העצמי הנכון, לא להיות פרנואידית מצד אחד אך גם לא להיות עם ביטחון עצמי מופרז, הרי ידוע שחבל דק עובר בין אומץ לטיפשות.
כל מי שדואג לאנה מהפתיח של המאמר, אנה מתאמנת איתנו כבר 5 שנים, אנה הסתובבה לכיוון התוקף עם מכת מרפק ופגעה הישר בפניו. התוקף נהדף לאחור ופתח בריצה לכיוון המשך הרחוב, אנה יצאה בשלום ואף מחוזקת.
בואו להתאמן בהגנה עצמית בשיטת קרב מגן ישראלי, זוהי הדרך היעילה והבטוחה ביותר להישאר רגועות ושקולות גם ברגעים מלחיצים, עדיף עכשיו מאשר מאוחר מדי.
מתן ששון,
מדריך בכיר ברשת נוקאאוט ללחימה והגנה עצמית, דאן 3 בשיטת ק.מ.י
רשת נוקאאוט הוקמה בשנת 2010 מתוך רצון שכל אדם ידע להגן על עצמו מפני הסכנות הנמצאות כיום ברחוב. המדריכים ברשת מעבירים אימונים במסגרות שונות ומגוונות כגון מכינות קדם צבאיות, מרכזים להכשרות מאבטחים, מרכזי גמילה מסמים ואלכוהול, פרויקטים לנוער בסיכון, בתי ספר לחינוך מיוחד.